Castraveti – plante erbacee care au un sistem radicular slab dezvoltat și o tendință de a crește spre suprafața solului.
Tulpina este târâtoare sau urcătoare, fragilă la tinerețe, devenind lemnificată când planta ajunge la maturitate.
Castraveti – plante erbacee care au un sistem radicular slab dezvoltat și o tendință de a crește spre suprafața solului
Înființarea culturii se poate face atât prin răsaduri, pentru cultura timpurie, cât și direct prin semințe, pentru culturile de vară și de toamnă.
Există soiuri potrivite pentru câmp și soiuri care se adaptează mai bine în sere.
Cultivarea castraveților se poate face începând cu luna mai, când temperatura minima pentru vegetație este de aproximativ 25 de grade Celsius.
Cultura de vară se realizează prin semănat direct, mai rar prin răsad, folosind 4-6 kg de sămânță pe hectar, la o adâncime de 3-4 cm.
Culturile de toamnă vor fi înființate prin semănat direct, folosindu-se 5-7 kg de semințe pe hectar.
Pe fiecare strat vor fi semănate 2-3 rânduri, la o distanță de 10-15 cm, obținută prin rărit.
Pentru că în luna septembrie nu vor fi condițiile climatice ideale, trebuie semănate mai multe semințe, astfel încât să rămână destule plante care să ajungă la maturitate.
Temperatura minimă la care semințele vor germina este de 15-16 grade Celsius.
Dacă plantele vor fi expuse unor temperaturi de 12-13 grade Celsius o perioadă îndelungată, acestea vor muri.
Pentru cultura timpurie, fertilizarea fazială se poate face în faza de apariție a celei de-a cincea frunze pe plantă,
Se vor folosi 50-60 kg de azot pe hectar și 40-60 kg de oxid de potasiu pe hectar.
Castraveții au cerințe ridicate, când vine vorba de apă, în special în fazele de înflorire și în perioada formării și creșterii fructelor.
Vara, cultura de castraveți trebuie udată zilnic, dimineața devreme.
Umiditatea scăzută poate provoca închiderea stomatelor.
Norma de irigare diferă în funcție de tipul de sol și climă, însă trebuie evitate situațiile de stres hidric.
Irigarea prin picurare este ideală pentru cultura castraveților.
Biostimulatori
Biostimulatori
Erbicide