Ardei
Ardei – este una dintre cele mai importante plante legumicole din țara noastră. Partea comestibilă a ardeiului este fructul, care poate fi consumat ca atare în stare proaspătă, în salate sau la prepararea diverselor mâncăruri sau conserve.
Ardeiul se dezvoltă cel mai bine la temperaturi de 15-25° C, iar dacă temperaturile scad sub 15° C, creșterea plantei stagnează. De asemenea, ardeiul are cerințe ridicate față de lumină, lipsa acesteia determinând prelungirea perioadei de vegetație, ceea ce dăunează fructificării. Intensitatea luminii are efect mare asupra modului în care se dezvoltă sistemul radicular.
Și apa joacă un rol important în dezvoltarea ardeiului. Insuficiența acesteia poate cauza avortarea unui număr mare de flori, încetinirea creșterii fructelor și creșterea acestora în forme atipice. Cea mai mare producție se realizează atunci când este menținută o umiditate de 65% în sol. În ceea ce privește solul, cultura de ardei preferă solurile ușoare, nisipo-lutoase, aluviale, cu pH ușor acid.
Rezultatele cele mai bune sunt obținute atunci când ardeiul se plantează după lucernă, trifoi, mazăre sau fasole. De asemenea, se poate cultiva după rădăcinoase, bulboase și bostănoase. Înaintea culturii de ardei de primăvară se pot obține culturi de salată, ceapă verde, ridichi și spanac.
Cultura ardeiului se obține doar prin răsaduri produse în sere înmulțitor, solarii sau răsadnițe. Se recomandă utilizarea substraturilor speciale, însă poate fi utilizat și un amestec de pământ, nisip, turbă și mraniță.
Semănatul se poate realiza în perioada 25 februarie – 5 martie, folosind semințe de ardei certificate sau tratate în prealabil. Pe patul germinativ, semințele se seamănă în rânduri cu o distanță de 5 cm și 1-2 cm între semințele de pe rând, la o adâncime de 1-2 cm. Plantele se repică în ghivece după ce formează 2 frunze adevărate. La o săptămână după repicare pot fi efectuate fertilizări foliare, utilizând îngrășăminte specifice.
Biostimulatori
Biostimulatori
Erbicide
Erbicide
Erbicide